Ilyenné válhat a háztartásunk 10 éven belül

Egy nagymamának és édesapjának tervezett jövőbeli háztartást a GE. A hangsúly a meleg ételen és a helyesen adagolt gyógyszereken van. Tíz év múlva akár valóra is válhat!

Érdekes design terveket tett közzé a General Electric (GE) arról, hogyan és milyen eszközökkel fogjuk megtölteni a házunkat kicsit több, mint 10 év múlva, 2025-ben. A tervek elkészítéséhez figyelembe vették a trendeket, építkezési-, étkezési szokásokat, az egészségügyi szolgáltatások fejlődési irányait, a környezettudatosság növekedését. Természetesen az emberi tényezőről sem felejtkeztek meg, a modern életvezetési szokások is nagy figyelmet kaptak. Csak olyan, még nem létező termékek szerepelnek a tervek között, amelyek elterjedésére nagy esélyt mutatnak a mostani trendek. Az otthon 2025 elnevezésű projekten ipari tervezők és fejlesztőmérnökök dolgoztak.

Az ultramodern konyhai- és fürdőszobai design-t egy képzeletbeli család egy hétköznapján keresztül mutatja be a GE anyaga, melyet honlapjukról bárki letölthet. A család kéttagú, egy nagymama és a vele élő édesapja a főszereplők. Átlagos családmodellről lévén szó a nagymama egész nap dolgozik, emberi segítsége nincs, az édesapja súlyos cukorbeteg és időskori feledékenységben szenved. Az idillt a szuper konyhai gépek és a különleges mobilalkalmazások teszik tökéletessé.

A kávét melegen tartó, összefirkálható éjjeliszekrény és az okos mikro

Maria (nagymama) felkelve kávét főz, melyet egy bögrében édesapja éjjeliszekrényére helyez. A megfelelő helyre téve a szekrényke képes kellemes hőfokon tartani az italt. A kávé mellett üzenetet is hagyhat neki, a bútor ugyanis többfunkciós, így írni is lehet rá. Később egy előre kiporciózott tányér ételt helyez a hűtőszekrényhez hasonló Fresh and Serve gépbe, ami felmelegíti, majd fogyasztható hőfokon tartja az ebédet Maria apjának. Ha valamiért mégsem kérné az ételt, a nő a telefonjáról egy gombnyomással visszahűthetné azt.

Tükör helyett otthoni gyógyszerész-gép

Az idős férfi fürdőszobájában egy olyan szerkezet van fölszerelve, amely csak külsőleg hasonlít tükörhöz. Valójában egy intelligens gyógyszer automata, amely érintésre felismeri a „gazdáját”, akár a mostanában bemutatott iPhone 5s ujjlenyomat-olvasója. A gép képes vérnyomást mérni, illetve azt is ki tudja számolni, aznap éppen milyen gyógyszerre van szüksége a páciensnek, és azt ki is adja. A bácsinak nincs más dolga, mint bevenni.

Szupermarket a telefonodon jövő módra

Maria munkája mellett sajnos nem ér rá elmenni bevásárolni mielőtt megérkeznek a vacsoravendégei. Aggodalomra azonban semmi ok, mert a jövő okostelefon alkalmazása segít munka közben bevásárolni. Nem csak a kínálatban nézelődhetünk, hanem azt is meg tudjuk nézni, mink van otthon. A gyógyszerész-gép és a családtagok telefonjai is összeköttetésben állnak, így nem fordulhat elő, hogy valamiből kettőt veszünk, vagy elfelejtjük. A megrendelésünket pedig házhoz szállítják.

Külső házfalba épített, intelligens hűtő

Az áruház munkatársai a megrendeléseket egy leolvasóval ellátott, külső házfalban elhelyezett hűtőszekrény-szerű gépbe pakolják. Ez a szkennelést követően frissíti a tárolt élelmiszerek listáját és erről telefonos értesítőt küld. Valahogy úgy működik, mint a Tesco áruházakban az önkiszolgáló kasszák.

A helyiséget váltó konyhabútor, a hozzávaló adagoló és a mini biokert

Maria a munkából hazatérve úgy dönt, a kertben szeretné elkészíteni az ételeket. Ehhez nem kell cipekednie, elég egy gombot megnyomnia, hogy a konyhabútor a fal alatt kiforduljon a teraszra. A konyhaszekrénybe épített kijelzőt nyomogatva kiválaszthatja a kedvenc receptjét, amihez a bútor azonnal előkészíti a hozzávalókat. A maradékokat sem kell mind kidobni, a felhasználható részeket elég bedobni a mini biokert komposztálójába, hogy a természet tehesse a dolgát. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat